Skip to main content

ERGONOMIE

In de opleidingen ergonomie wordt op een eenvoudige, verstaanbare manier en via hoofdzakelijk praktijkoefeningen en visueel materiaal gewerkt.

Explorensia biedt 4 opleidingen ergonomie aan, nl:

ESF - OPROEP 505

Deze opleiding(en) komt (komen) in aanmerking voor subsidiëring in het kader van het project "Werkbaar werk" i.s.m. Vorm DC (ESF oproep 505). 

MEER INFO OF VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Contacteer Olivier Scholts
Tel.: 0485 42 01 11

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

OVERZICHTSBROCHURE OPLEIDINGSAANBOD HUISHOUDHULPEN

Ergonomie I voor de huishoudhulp


Huishoudhulpen krijgen vaak af te rekenen met rugklachten door het poetsen en het veel heffen en tillen. Ze kunnen alsook geconfronteerd worden met polsklachten door het veelvuldig (verkeerd) wringen.

De opleiding Ergonomie I voor de huishoudhulp heeft als doel verschillende tips en praktische technieken aan te leren om dergelijke klachten te beperken. Dit gaat niet enkel het ziekteverzuim tegen, het doet de medewerkers ook bewust worden dat zorg dragen voor hun lichaam zeer belangrijk is.

Ergonomie I voor strijk(st)ers


Deze opleiding Ergonomie I voor strijk(st)ers is specifiek toegespitst op de werkomstandigheden bij het strijken. Strijk(st)ers kunnen te kampen hebben met rugpijn, pols-, elleboog- of schouderklachten. Deze klachten kunnen een grote impact hebben op het welbevinden van de strijk(st)ers en vergoten het ziekteverzuim binnen uw organisatie.  

Kleine aanpassingen in de werksituatie of van de lichaamshouding kunnen soms een groot verschil maken. Verschillende tips en technieken komen aan bod in deze opleiding, zonder aan efficiëntie en professionaliteit in te boeten.

Ergonomie Ii voor de huishoudhulp


Deze opleiding Ergonomie II voor de huishoudhulp is een ideale opleiding als opfrissing en uitdieping rond ergonomisch werken voor huishoudhulpen die reeds enige voorkennis op het vlak van ergonomie hebben (bvb. dienstenchequemedewerk(st)ers die reeds de opleiding Ergonomie I voor de huishoudhulp volgden).

Het doel van deze opleiding is verschillende tips en technieken op te frissen en aan te vullen waarbij het inoefenen van praktische toepassingen centraal staat. Zo wordt de overdracht naar de effectieve werksituatie groter en de kans op lichaamsklachten kleiner.

Ergonomie II voor strijk(st)ers


Deze opleiding Ergonomie II voor strijk(st)ers is een opleiding gericht op strijk(st)ers die reeds een opleiding ergonomie achter de rug hebben en die nood hebben aan een opfrissing of uitdieping van ergonomisch werken.

Door middel van deze doorgedreven opleiding en door de uitvoering van de verschillende rug- en lichaamssparende technieken tijdens deze opleiding, leren de deelnemers hun eigen werksituatie te observeren en leren ze ingrijpen waar nodig is. Deze opleiding beoogt een verlaagd ziekteverzuim en een groter welbevinden bij de strijk(st)er(s).

VOLLEDIG OPLEIDINGSAANBOD HUISHOUDHULP

Schoonmaken

Verschillende opleidingen op het vlak van werkplanning, productkennis en schoonmaaktechnieken. Ook tips en tricks voor de ervaren huishoudhulp.

Ergonomie

Rug- pols- en andere klachten vermijden door het inoefenen van ergonomisch verantwoorde schoonmaaktechnieken.

EHBO

Op een goede manier de eerste hulp bij ongevallen verlenen in werksituaties. Opleidingen die erg in de smaak vallen bij de huishoudhulpen.

Strijken

Op een professionele manier huishoudelijk strijken van hemden, broeken, blouses, rokken, kleedjes, topjes, T-shirts,..

Koken

Het klaarmaken van een klassieke menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) en koken voor doelgroepen (specifieke diëten en intoleranties)

Communicatie

Professioneel communiceren met klant en kantoor en op een goede manier omgaan met moeilijke situaties (bv. veeleisende klanten)

Omgaan met stress

Op positieve manier omgaan met de stress die een huishoudhulp kan ervaren in haar werksituatie. Dit is essentieel om de job vol te houden.

Veiligheid op de werkvloer

Door preventief te werken, arbeidsongevallen vermijden. Dit zowel op het vlak van ergonomie, valpreventie als productkennis.

Praktische valpreventie

Arbeidsongevallen te wijten aan vallen vermijden door bewust valpreventief te werken. Risico's goed inschatten en zoveel mogelijk preventief vermijden.

Omgaan met agressie

Op een goede manier reageren op verbale en fysieke agressie. Een goede reactie kan een verdere escalatie vermijden.

Omgaan met zorgbehoevende klanten

Leren omgaan met de specifieke omstandigheden die gepaard kunnen gaan met het werken bij zorgbehoevende klanten.

Thema's op maat

Naast bovenstaande opleidingen zijn er een aantal thema's op maat die verwerkt kunnen worden in de bestaande opleidingen.

SUBSIDIËRING? WIJ HELPEN U GRAAG!

Indien u dit wenst, stellen wij het subsidiedossier voor u op en begeleiden we u doorheen de volledige subsidieaanvraag.